Firmy z branży rolno-spożywczej w okresie 2010-2015 zwiększyły udział wydatków na promocję swoich produktów z 1,2 do 3,4 proc. kosztów całkowitych. Najpopularniejszymi kanałami promocji są: uczestnictwo w targach i obecność w Internecie. Blisko 90 proc. ankietowanych firm planuje zwiększyć swoją aktywność promocyjną w sieci, szczególnie przy pomocy mediów społecznościowych – wynika z raportu „PromocjaŻywności.pl” przygotowanego przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas. Raport został opracowany m.in. na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych wśród przedstawicieli firm z branży rolno-spożywczej.
Siła promocji w Internecie
Promocja staje się coraz ważniejszym elementem działalności polskiego sektora rolno-spożywczego. Jednym z najważniejszych kanałów promocji na rynku żywności, niezmiennie od lat, pozostaje udział w targach, a na drugim miejscu ankietowani wskazali Internet, który jednocześnie jest najszybciej rozwijającym się medium wykorzystywanym w promocji. Pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych oraz serwisy takie jak Facebook czy Twitter stały się na przestrzeni ostatnich pięciu lat najpopularniejszymi formami internetowej promocji wyprzedzając tradycyjną reklamę w Internecie. Wynika to ze stosunkowo niskiego kosztu i możliwości szybkiego dotarcia do szerokiej grupy odbiorców. Szybkie tempo wzrostu odnotowują blogi, szczególnie o tematyce kulinarnej, które są atrakcyjnym kanałem promocji dla niektórych producentów i przetwórców żywności.
Trendy się zmieniają
– W analizowanym okresie zauważamy duże zmiany w podejściu do promocji w środkach masowego przekazu. Promocja w mediach tradycyjnych (telewizja, radio) staje się relatywnie mniej popularna. Wraz z rozwojem technologii oraz zmianą struktury pokoleniowej konsumentów ewoluują również kanały dotarcia do nich. Wzrost znaczenia niektórych form promocji jest rezultatem dynamicznie pojawiających się nowych trendów w Internecie. Nasze badanie potwierdza, że przedstawiciele firm z sektora rolno-spożywczego świetnie zdają sobie z tego sprawę – powiedział Michał Koleśnikow, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – Interesujące jest, że mimo rozwoju nowoczesnych form komunikacji, targi niezmiennie cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dużych przedsiębiorstw, jak i firm zatrudniających poniżej dziesięciu osób – dodał Michał Koleśnikow.
Instytucje rządowe też mogą pomóc
Dobre, bo polskie
Ponad 30 proc. ankietowanych potwierdziło, że podkreślanie polskości w przekazie marketingowym promującym produkty żywnościowe przekłada się na wzrost przychodów ze sprzedaży na rynku krajowym. Jednak w przypadku sprzedaży swoich produktów za granicę ankietowani nie zauważają już takiej zależności.
Ponad 90 proc. respondentów zapytanych o plany na najbliższe lata, zamierza zwiększyć swoją sprzedaż na rynkach zagranicznych, a blisko 76 proc. planuje w ciągu najbliższych pięciu lat zwiększyć aktywność promocyjną na tych rynkach. Różnego rodzaju badania pokazują również rosnącą świadomość dotyczącą pochodzenia żywności i patriotyzm w tym zakresie wśród polskich konsumentów, co powoduje, że aż 76 proc. badanych przedsiębiorstw chce podkreślić polskie pochodzenie żywności w przekazie marketingowym.
Trend ten potwierdza również raport firmy Mintel, wiodącej na świecie agencji badań rynku. Pochodzenie produktów żywnościowych oraz ich składników ma coraz większy wpływ na decyzje zakupowe w Polsce. Wynika to z faktu, że konsumenci stają się bardziej wyedukowani i świadomi. W efekcie atrybuty takie jak autentyczność i prostota zyskują na znaczeniu i stają się synonimami „prawdziwej” żywności, tzn. pozbawionej składników postrzeganych, jako niekorzystne dla zdrowia, a także często niezrozumiałe i identyfikowane jako zbędne.
– Podkreślanie polskiego pochodzenia produktów, bądź ich składników, to bardzo ważny instrument w walce o uwagę konsumenta. Potrzeby nabywców stają się coraz bardziej wysublimowane, a także rośnie zapotrzebowanie na żywność, która wyróżnia się nie tylko wysoką jakością, lecz również unikalnymi walorami odżywczymi i smakowymi. To także nawiązanie do idei „kupuj lokalne produkty", która ma na celu wspieranie lokalnej przedsiębiorczości. Aspekt środowiskowy jest dodatkowym atutem związanym z promowaniem lokalności i polskości z uwagi na kontekst generowanych żywnościokilometrów – powiedziała Honorata Jarocka, analityk branży spożywczej w Polsce z agencji badań rynku Mintel. – W rezultacie, akcent na polskość to nie tylko moda, to coraz mocniejszy i trwalszy kierunek, w którym podążają polscy producenci. Podkreślanie atrybutów produktowych w postaci tradycyjnych metod produkcji, znanych z dzieciństwa smaków, jak również polskich składników to obecnie jedna z bardziej pożądanych strategii na rynku, nie tylko z uwagi na rosnącą konkurencję, ale co ważniejsze, z uwagi na potrzeby konsumentów – dodała Honorata Jarocka.
Czynnik patriotyczny jest szczególnie ważnym atrybutem dla konsumentów dojrzałych, co potwierdzają wyniki badań firmy Mintel m.in. w kategorii serów, mięsa i ryb, piwa, soków i napojów, a także mleka i napojów mlecznych. Starsi konsumenci wydają się być bardziej przywiązani do tradycji, ceniąc sobie takie atuty jak prostota, naturalność i autentyczność. W dużej mierze poszukują oni żywności niskoprzetworzonej, nawiązującej do lokalnych i regionalnych korzeni kulinarnych. Bardziej naturalne jest dla nich, aby swoimi wyborami wspierać rodzimą gospodarkę, stąd są oni w szczególny sposób zaangażowani w rozwój lokalnych i regionalnych przedsięwzięć.
Raport przygotowany przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas powstał na potrzeby Agrokonferencji, która jest najważniejszym wydarzeniem dla klientów Banku z sektora Agro Banku oraz przedstawicieli branży rolno-spożywczej. Stanowi doskonałą okazję do merytorycznej dyskusji i poruszenia tematów aktualnych i istotnych dla producentów, przetwórców, dostawców i dystrybutorów. Pomysłodawcą i organizatorem konferencji od 2006 roku jest Bank BGŻ – obecnie Bank BGŻ BNP Paribas. Przez 11 lat Agrokonferencja stała się ważną platformą wymiany poglądów, w rzeczowej i przyjaznej atmosferze.
– Jesteśmy liderem w obsłudze klientów z sektora rolno-spożywczego z najbardziej kompleksową ofertą produktów i usług dla tej grupy. Posiadamy wieloletnie doświadczenie i wiedzę, co zobowiązuje nas do dzielenia się nią z naszymi klientami. Uważnie słuchamy ich głosów i potrzeb, a w odpowiedzi na nie już po raz jedenasty tworzymy ważne miejsce do dyskusji na temat wyzwań stojących przed tym sektorem – powiedział Bartosz Urbaniak, członek Zarządu Banku BGŻ BNP Paribas odpowiedzialny za obszar MŚP i Agro.
O badaniu Banku BGŻ BNP Paribas
Badania ankietowe w formie pogłębionych wywiadów zostały przeprowadzone w lipcu i sierpniu 2016 r. wśród przedstawicieli firm z branży rolno-spożywczej, będących klientami Banku BGŻ BNP Paribas. Kwestionariusz ankiety koncentrował się głównie wokół kwestii doboru kanałów promocji, atrybutów polskości wykorzystywanych w promocji żywności, a także kreowania przekazu marketingowego na rynku żywności.
Bank BGŻ BNP Paribas jest bankiem uniwersalnym, notowanym na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Bank oferuje klientom indywidualnym produkty oszczędnościowo-inwestycyjne oraz szeroką gamę kredytów (m.in. mieszkaniowych oraz konsumenckich). Należy do jednych z największych wydawców kart kredytowych w Polsce. Przedsiębiorstwom (mikro, MŚP i korporacjom) dostarcza rozwiązania z zakresu finansowania działalności na rynku krajowym i międzynarodowym. Bank kieruje swoje usługi również do przedsiębiorstw z sektora rolno-spożywczego. Specjalizuje się w finansowaniu rolnictwa, gospodarki żywnościowej oraz infrastruktury regionalnej. Klientom segmentu bankowości prywatnej proponuje kompleksową ofertę w zakresie ochrony, optymalizacji i pomnażania majątku. Klienci Banku mogą również korzystać z usługi doradztwa inwestycyjnego. Misją Banku BGŻ BNP Paribas jest oferowanie w sposób odpowiedzialny nowatorskich rozwiązań finansowych, które pomogą klientom zmienić ich świat i będą wspierać lokalną gospodarkę. Bank jest częścią wiodącej międzynarodowej grupy bankowej BNP Paribas. Bank świadczy usługi poprzez sieć oddziałów bankowych oraz stoisk bankowych w centrach handlowych na terenie całego kraju. Produkty kredytowe dostępne są również za pośrednictwem punktów w sklepach partnerskich, także w wybranych sieciach dealerów samochodów.
O raporcie Mintel
Raport firmy Mintel zatytułowany „Patriotyzm konsumencki w kontekście polskiego rynku żywności i napojów” obejmuje analizę preferencji i postaw konsumentów w odniesieniu do kryterium pochodzenia na podstawie badań z lat 2015-2016, informacje na temat działalności innowacyjnej w oparciu o koncepcję polskości, a także spojrzenie na to, w jaki sposób wykorzystuje się motywy związane z polskim pochodzeniem w promocji produktów żywnościowych.
Mintel to wiodąca na świecie agencja badań rynku. Od ponad 40 lat ekspertyzy firmy Mintel, oparte na najwyższej jakości danych i badaniach rynkowych, w bezpośredni sposób przyczyniają się do sukcesów jej klientów. Firma Mintel zdobyła wyjątkową reputację marki biznesowej o światowej renomie. Posiada biura w Londynie, Chicago, Belfaście, Kuala Lumpur, Bombaju, Monachium, Nowym Jorku, São Paulo, Szanghaju, Singapurze, Sydney, Tokio oraz Toronto. Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie http://polska.mintel.com.
Szczegółowe prezentacje dostępne są tutaj.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://wm2.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/polska-zywnosc-aktywnie-promowana-w-internecie